Kotra neemt belang in Brouwer Transport

URK – Kotra Logistics neemt een meerderheidsbelang in Brouwer Transport. Directeur Jakob Brouwer verkoopt het internationale Urker transportbedrijf, maar blijft vooralsnog aan het roer.

Erik de Koeijer van Kotra Logistics reed dinsdag naar Brouwer Transport in Urk om de zakelijke deal te bekrachtigen en samen relaties te bezoeken. Bedrijfspand en grond vallen buiten de overeenkomst. Kotra neemt 75 procent over. Planner Bram Vlot (31) – een neef van Jakob Brouwer – wordt bedrijfsleider en neemt een kwart van de aandelen over. Brouwer zelf bouwt de komende jaren stapsgewijs af.

Na wikken en wegen had Jakob Brouwer (53) besloten extern opvolging te zoeken voor het familiebedrijf dat in 1960 door zijn vader Jurie werd opgestart. Na gesprekken met collega’s over hun visie op de toekomst werden twee serieuze overnamekandidaten geselecteerd en gevraagd een overnamebod te doen op het rijdend materieel (17 trekkers en 23 koel/vries-opleggers) en de goodwill van Brouwer Transport. Kotra Logistics was de hoogste bieder.

Brouwer Transport is sterk in diepvriesvistransport naar Duitsland, Oostenrijk en Engeland. Erik de Koeijer ziet dat als een mooie aanvulling. Kotra is actief in bijna heel Europa, maar nog niet in het VK en in Duitsland vrijwel uitsluitend met verstransport. Begin dit jaar werd in Duitsland de luchtvrachtafdeling van Nagel Transport overgenomen. Kotra huurt nu overslagruimte bij Visveiling Urk, maar dat stopt straks, ook met het oog op de uitbreiding bij partner Vebatrans.

De Koeijer is blij met de overeenkomst en stelt dat hij met Brouwer Transport uiteraard op Urk wil blijven en zich ook zo min mogelijk met de bedrijfsvoering wil bemoeien. Benadrukt wordt dat Brouwer als bedrijf en merknaam blijven bestaan. Samen met Bram Vlot en Jakob Brouwer wil hij groeiplannen ontwikkelen die passen bij Urk als wereldspeler in de visexport en bij de cultuur van Brouwer. ,,Transportbedrijf Brouwer is een hele mooie aanvulling voor ons’’, aldus De Koeijer. Bram Vlot zegt: ,,Dankzij de samenwerking met Kotra kan Brouwer de bestaande lijnen verdikken en kunnen we zodoende onze service en kwaliteit verhogen.'' ,,Synergie-effecten vertalen zich in minder kilometers, wat dus ook beter is voor het milieu'', vult Jakob Brouwer aan.

De groep Kotra Logistics heeft een groot netwerk en is verreweg het grootste vistransportbedrijf van Nederland, met een wagenpark van 125 eigen vrachtwagens plus nog eens 75 charters. Daar komt Brouwer Urk Internationaal Transport nu bij.

Bron: Visserijnieuws